Welkom

Welkom op ons blog! Dit blog is gecreëerd voor het vak Kunstzinnige Oriëntatie, wat wij volgen aan de Pabo op Hogeschool Leiden. De opdracht is als volgt:
Er zijn (animatie)films die geschikt zijn als cultureel-kunstzinnige activiteit voor kinderen in de middenbouw/bovenbouw. Wij gaan a.d.h.v. de film 'Finding Nemo' twee kunstdisciplines (vakken) aan de orde stellen en daarvoor gaan we een lespakket ontwerpen. Het lespakket zal gaan bestaan uit een drietal onderdelen; een theorieles vooraf, een kijkwijzer ter plaatse en een praktijkdeel nadien, rondom de gekozen cultureel-kunstzinnige activiteit.

Sjoukje is verantwoordelijk voor het schriftelijk vooronderzoek, Senna richt zich op het beeldend onderzoek, Annemieke maakt de theorieles en de kijkwijzer, en de praktijkopdrachten komen van Maaike.
Als alles volgens de planning loopt zal het deel van Sjoukje en Senna op 22 oktober 2009 afgerond zijn. Het deel van Annemieke en Maaike staat gepland voor 5 november 2009. Op 12 november 2009 staat de presentatie voor onze klas op de kalender.

donderdag 8 oktober 2009

Achtergrond informatie Finding Nemo

Finding Nemo

De film Finding Nemo is een animatiefilm van Pixar en gedistribueerd door Walt Disney Pictures. Deze film ging op 30 mei 2003 in de Verenigde Staten in première. De film zou een half jaar eerder verschijnen, maar door het overlijden van Glenn McQueen op 24 oktober 2002 werd de première uitgesteld. Glenn McQueen was een computer animator en werkte o.a. aan de film Toy Story, Cars en Monsters. Uit respect aan zijn nagedachtenis droeg Pixar de film Nemo op aan hem.

De Nederlandse première was op 26 november 2003. Het budget voor de film was $94 miljoen, de recette bijna het 10-voudige. Dit is exclusief de opbrengst van de merchandising. Ik heb niet terug kunnen vinden of er ook aan goede doelen is geschonken. Ik vermoed dat het geld teruggestroomd is in het bedrijf zelf, aangezien Walt Disney productions plannen voor overname had. Nogmaals, dit is mijn vermoeden.
Behalve dat de film veel geld opbracht, won het ook meer dan dertig prijzen. De belangrijkste prijs is de Oscar voor Beste Animatiefilm.

Over Pixar
Pixar is een Amerikaans bedrijf, dat gespecialiseerd is in het maken van animatiefilms met behulp van computeranimatie. Zij zijn het eerste bedrijf dat een volledige 3D-animatiefilm heeft gemaakt.
In 1991 sloot Pixar een deal met Walt Disney om 3 lange speelfilms te maken, volledig met computeranimatie. De eerste film van deze reeks was Toy Story.
In 2006 wordt Pixar overgenomen door Walt Disney.
De creatieve afdeling van Pixar bestaat uit een verhaal afdeling, een kunst-afdeling en een afdeling van hoog opgeleide animatoren en deze staan onder leiding van John Lasseter. John was uitvoerend producent bij Finding Nemo. Hij is één van de oprichters van Pixar.

Het verhaal
Finding Nemo is een onderwater avontuur. Het gaat over vader vis die is gescheiden van zijn zoon en moet beginnen aan een epische reis om hem terug te brengen naar huis.
Eigenlijk gaat de film over de te grote bezorgdheid van ouders naar kinderen toe. Ouders moeten leren hun kinderen los te laten, kinderen vertrouwen te geven. De film is gericht op kinderen, maar laat vanuit het perspectief van de ouder, de vader-zoon relatie zien.
Tijdens de film zie je twee verhaallijnen. Het ene verhaal gaat over de zoektocht van vader Marlin en het andere verhaal over de belevenis/ontsnapping van de zoon, Nemo.
Het verhaal van Marlin speelt zich af in de zee en heeft veel raakvlakken met het echte leven. Allereerst speelt het verhaal zich af op het Great Barrier Reef. Dit koraalrif bestaat ook echt. Het ligt aan de noordoost kust van Australië. De vissen die hier zwemmen, zijn identiek met de vissen die in de film voorkomen. Ook loopt hier de East Australian Current. Deze golfstroom neemt ieder jaar duizende vissen mee uit het Great Barrier Reef.
Een ander raakvlak is de ‘meeting’ van de haaien. Deze meeting lijkt erg veel op de bijeenkomsten van de AA. Verder laat de film zien wat mensen zoal achterlaten in de zee; een gezonken onderzeeër, achtergebleven wapentuig (bommen, torpedo). Ook het leegvissen van de oceaan is een issue dat in beeld komt. Net als de zeevervuiling; hoe dichter Marlin en Dory bij de kust komen hoe donkerder en troebeler het water wordt. Bij de aankomst in Sydney is duidelijk het operagebouw te herkennen.
Tevens geeft de film ook goed weer hoe dieren samenleven in de zee (de schol vissen, de poetsgarnaal, de annemoon die een huis is voor vissen ).
De verhaallijn van Nemo is iets luchtiger dan dat van Marlin. Maar ook hier zie je verwijzingen naar de werkelijkheid. Ten eerste ligt er voor de speelgoedkist bij de tandarts, Buzz Lightyear van Toy Story. Verder ondergaat Nemo een inwijdingsritueel in het aquarium, waarna hij een nieuwe naam krijgt: “Haaienhapje”.

De karakters
Nemo: een jonge ondernemende en energieke vis. Hij wil laten zien dat hij al groot genoeg is om zelf dingen te ondernemen. Eenmaal gevangen bij gevangen in het aquarium van de tandarts, overtreft hij zichzelf door te laten zien dat hij tot meer in staat is dan hij zelf dacht.
Coral: de moeder van Nemo. Zij is een trotse en ruimdenkende moeder, die de creatieve naam Nemo in gedachten heeft voor één van haar kinderen. Verder is het een sterke en optimistische vrouw in haar relatie met Marlin. Zij is de eerste die in het ouderschap van Marlin gelooft.
Marlin: de vader van Nemo. Hij is eigenwijs, overbezorgd en zijn melancholische karakter overschaduwd zijn beoordelingsvermogen. Hij moet leren om het verleden achter zich te laten, niet zo zwaarmoedig te zijn, optimistischer te worden en hij moet zijn belofte, om te voorkomen dat er ooit iets met Nemo gebeur, herzien.
Dory: de reispartner van Marlin. Zij is super optimistisch, zorgzaam en sociaal. Haar zonnige karakter en loyaliteit zijn van wezenlijk belang, wanneer Marlin op zoek gaat naar zijn zoon.
Nigel: de pelikaan. Hij is waarschijnlijk de enige gevederde vriend van de vissen. Hij hangt dagelijks rond in de haven van Sydney en gaat graag naar de tandarts, waar hij nieuwtjes uitwisselt met de vissen uit het aquarium.
De vissen uit het aquarium: het maakt niet uit waar je vandaag komt uit de zee, opgesloten zitten in het kitscherige aquarium van de tandarts, kan van alles doen met een vis. De dagelijkse rituelen en dromen maken het leven leefbaar voor de vissen.
Crush en Squirt: schilpadvader en zoon. Crush leeft al 150 jaar in de oceaan en weet inmiddels al het één en ander om een goede ouder te zijn. Vader en zoon weten hoe ze ontspannen hun leven moeten leven/leiden. Ze hebben een goede, vanzelfsprekende band en vader durft zoon rustig los te laten in de East Australian Current, go with the flow.
Sharks: de haaien. Zij zijn vastberaden om de wereld een ander beeld te geven over haaien. Ze houden 12-stappen bijeenkomsten om hun eetlust in vis te verliezen. Echter, hun intenties zijn goed, maar slechte gewoontes leer je niet snel af.
De tandarts: hij neemt Nemo gevangen, maar je mag niet boos op hem zijn. De tandarts redt eigenlijk Nemo, omdat hij anders toch opgegeten zou worden.
Darla: het nichtje van de tandarts. Zij kan haar slechte gewoonte niet van zich afschudden, om zakjes met vis te schudden.
Mr. Ray’s class: Mr. Ray is een rog, met op zijn rug een schoolklas met allemaal verschillende soorten vissen. Al zwemmend lijkt Mr. Ray wel een vliegend tapijt. De kinderen ontdekken zo de wereld door de ogen van een natuurkundige en echte diepzee onderzoeker.

De muziek
De film bevat 40 muziek tracks die variëren van minder dan 30 seconden tot 2 ½ minuut en zijn gecomponeerd door Thomas Newman. Het was voor Thomas de eerste keer dat hij muziek componeerde voor een animatiefilm. Zijn neef, Randy Newman, had de vorige vier animatiefilms voorzien van tracks. De tracks van Finding Nemo zijn één van de beste die ooit zijn uitgebracht door Disney-Pixar. Thomas Newman won in 2004 voor deze soundtrack en Annie Award voor “Outstanding Music in een Animated Feature Production”. Thomas Newman componeerde ook de muziek voor de films: The Shawshank Redemption en American Beauty en maakte de soundtrack voor WALL-E.

Het laatste en langste nummer van de film, Beyond de Sea, is afkomstig van het album When You’re Winning van Robbie Williams. Deze song is van oorsprong Frans (1946). De muziek is van het liedje ‘Le Mer’ ( de zee) van Charles Trenet en de Franse tekst is later veranderd door Jack Lawrence. De versie van Trenet was een hommage en ode aan de wisselende stemmingen van de zee. De Engelse versie van Lawrence vertelt een romantisch verhaal over een minnaar die heimwee heeft naar een verloren liefde. Het lied werd pas bekend/hit in 1959, toen Bobby Darin zijn versie uitbracht.
De song past erg goed bij de film, het geeft heel goed het mystieke gevoel weer van het leven onderwater.

Verder weet Thomas Newman heel treffend het gedempte, slow-motion gevoel van de onderwater wereld weer te geven in zijn composities als ‘Wow’, ‘Field Trip’ en ‘The Turtle Lope’. Bij het nummer van ‘The Divers’ worden fluiten en koperblazers gebruikt om de bange stemmen van de kleine vissen na te bootsen. De tracks onderbouwen en/of versterken de sfeer en acties tijdens de film.

Track Lijst van Finding Nemo
1. "Wow" (2:31)
2. "Barracuda" (1:29)
3. "Nemo Egg (Main Title)" (1:16)
4. "First Day" (1:15)
5. "Field Trip" (0:57)
6. "Mr. Ray Scientist" (1:28)
7. "The Divers" (1:56)
8. "Lost" (1:03)
9. "Short-Term Dory" (0:43)
10. "Why Trust a Shark?" (1:17)
11. "Friends Not Food" (1:51) "
12. "Fish-O-Rama" (0:29)
13. "Gill" (1:40)
14. "Mt. Wannahockaloogie" (1:20)
15. "Foolproof" (0:32)
16. "Squishy" (1:32)
17. "Jellyfish Forest" (1:32)
18. "Stay Awake" (1:47)
19. "School of Fish" (1:03)
20. "Filter Attempt" (2:05)
21. "The Turtle Lope" (2:04)
22. "Curl Away My Son" (1:28)
23. "News Travels" (1:13)
24. "The Little Clownfish from the Reef" (1:15)
25. "Darla Filth Offramp" (2:22)
26. "Lost in Fog" (1:05)
27. "Scum Angel" (1:22)
28. "Haiku" (1:41)
29. "Time to Let Go" (2:22)
30. "Sydney Harbour" (0:28)
31. "Pelicans" (1:12)
32. "Drill" (0:50)
33. "Fish in My Hair!" (1:29)
34. "All Drains Lead to the Ocean" (1:36)
35. "...P. Sherman, 42 Wallaby Way, Sydney..." (0:39)
36. "Fishing Grounds" (1:41)
37. "Swim Down" (1:46)
38. "Finding Nemo" (1:19)
39. "Fronds Like These" (1:57)
40. "Beyond the Sea" (performed by Robbie Williams) (4:26) "

1 opmerking:

  1. Prima, is het een samenstelling uit meerdere bronnen? Zoja, vergeet niet te vermelden welke. Zijn de vissoorten op zich nog van belang? Welke haaiensoorten en het feit dat Nemo een anemoonvis is..? Zijn er nog fantasievissen of is alles natuurgetrouw en gedramatiseerd?

    BeantwoordenVerwijderen