Welkom

Welkom op ons blog! Dit blog is gecreƫerd voor het vak Kunstzinnige Oriƫntatie, wat wij volgen aan de Pabo op Hogeschool Leiden. De opdracht is als volgt:
Er zijn (animatie)films die geschikt zijn als cultureel-kunstzinnige activiteit voor kinderen in de middenbouw/bovenbouw. Wij gaan a.d.h.v. de film 'Finding Nemo' twee kunstdisciplines (vakken) aan de orde stellen en daarvoor gaan we een lespakket ontwerpen. Het lespakket zal gaan bestaan uit een drietal onderdelen; een theorieles vooraf, een kijkwijzer ter plaatse en een praktijkdeel nadien, rondom de gekozen cultureel-kunstzinnige activiteit.

Sjoukje is verantwoordelijk voor het schriftelijk vooronderzoek, Senna richt zich op het beeldend onderzoek, Annemieke maakt de theorieles en de kijkwijzer, en de praktijkopdrachten komen van Maaike.
Als alles volgens de planning loopt zal het deel van Sjoukje en Senna op 22 oktober 2009 afgerond zijn. Het deel van Annemieke en Maaike staat gepland voor 5 november 2009. Op 12 november 2009 staat de presentatie voor onze klas op de kalender.

woensdag 14 oktober 2009

Beeldend Onderzoek Vorm

Voor de makers van de film was het erg lastig om de karakters menselijke trekjes te geven. Hoe laat je een vis reageren zodat mensen zich ermee verbonden voelen? De dieren hebben immers vaak geen armen of benen. Om dit te realiseren hebben de makers zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de vinnen, zo kregen de vissen toch een soort van armen/benen. Ook probeerden ze zoveel mogelijk mimiek in de gezichten van de dieren te brengen. Zo kregen de dieren toch menselijke trekjes.

De karakters in de film worden enigszins vorm gegeven door het uiterlijk. Zo beweegt Marlin (vader van Nemo) altijd heel druk met zijn staartvin. Hieruit kun je opmaken dat Marlin een beetje druk en neurotisch is. Dory daarentegen beweegt heel soepel en elegant door het water. Hieruit blijkt haar positieve en open houding naar het leven.


Ook Nemo heeft een kenmerkend uiterlijk; hij heeft namelijk een kleine rechtervin. Deze staat symbool voor de beschermende houding van ouders ten overstaan van hun kind(eren) Een kind zal namelijk altijd ergens hulp bij nodig hebben, en zal nooit alles perfect doen. Nemo is ook niet perfect. Maar toch zul je je kind los moeten laten om zelf de wereld te ontdekken.

Crush en Squirt, zijn twee schildpadden. Crush is de vader en Squirt het kind. Ze staan beide relaxt in het leven, Crush maakt erg rustige bewegingen, hierdoor komt hij zo rustig over. Ook heeft hij samengeknepen ogen, hierdoor komt hij 'high' over, wat ook weer duidt op een erg ontspannen houding. (zie afbeelding) Squirt is nog erg actief, praat en beweegt snel. Dit laat zijn jeugdige kant zien.

Bruce, Chum en Anchor zijn haaien. Bruce is een grote witte haai, Chum is een makreelhaai en Anchor is een hamerhaai. Bruce is een stuk groter dan de andere twee haaien. Hieruit blijkt zijn dominantie.

Een van de bewoners van de vissenkom, Gill, heeft ervaring met ontsnappingspogingen naar de oceaan. Deze komen in zijn uiterlijk naar voren door de nodige littekens.



Om de oceaan zo echt mogelijk te laten lijken is heel veel aandacht besteedt aan de details. De deeltjes die door de oceaan zweven, de lichtval, bewegend koraal etc. zorgden ervoor dat de makers veel tijd moesten besteden aan de vormen hiervan.

7 opmerkingen:

  1. Prima, bruikbaar dus voor drama.. nu de andere vissenkarakters nog analyseren.. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Senna,

    Misschien zou je hier de fronsende wenkbrauwen die de haai karakter geven (“het zet de karakters kracht bij) kunnen plaatsen. Zie reactie Guido.

    Annemieke

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Senna,
    Ik vind dat je al aardig wat figuren van de film hebt geannalyseerd. Misschien kun je de vissen in de kom nog analyseren? Ik weet het niet goed meer hoe ze precies waren. ‘k Zou daar nog even de film voor moeten zien maar die heb ik even niet meer in mijn bezit.

    Annemieke

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Kan, maar dat leek mij niet nodig. Bloath blaast zichzelf telkens op als hij emotie toont. Peach heeft een zorgzaam karakter maar dit blijkt niet uit haar uiterlijk, Tante is een beetje gek, maar dit komt ook niet naar voren in haar vorm. Jacques is een hygiene-freak maar dit uit hij alleen in gedrag, niet zo zeer in uiterlijk. Bubbles is ook een beetje gek, maar ook niet in zijn uiterlijk. En dan is de crew compleet.
    Ik heb bewust gekozen om alleen karakters die met hun vorm betekenis hadden in het verhaal te analyseren, anders heb ik lang niet genoeg aan 2EC's. Maar laat maar weten wat de rest ervan vind!
    Groetjes, Senna

    BeantwoordenVerwijderen